torstai 9. helmikuuta 2012

Meri on hyvä kaatopaikka!

Tiesittekö että Tyynellä valtamerellä on aivan hurjan suuri jätepyörre, joka on oikeasti todella iso? Osa tutkijoista puhuu siitä vähintään Teksasin osavaltion kokoisena, toiset puolestaan jopa kaksi kertaa Yhdysvaltojen kokoisena. Joka tapauksessa se on aivan älyttömän suuri. Tämänhän ei pitäisi olla kenellekään uutta tietoa, sehän on ollut tiedossa jo yli kymmenen vuotta. Kuitenkaan siitä ei puhuta niin paljon, että tarpeeksi moni siitä tietäisi. Itse törmäsin tähän tietoon n. pari vuotta sitten ja olin kauhuissani. Miten voi olla mahdollista, että valtameressä voi olla niin järjetön määrä muovia ja roskaa?


Yle.fi sivustolla asiasta on kerrottu mm. näin:

"Jätemassa löytyi kymmenen vuotta sitten, kun Algalita-tutkimussäätiön perustaja Charles Moore purjehduskilpailusta palatessaan päätti ajella moottorilla läpi vesialueen, jota purjehtijat yleensä välttävät koska alue on poikkeuksellinen vähätuulinen.
Keskellä merta Moorea odotti järkyttävä näky: hän kertoo muovipussien, shampoopullojen ja rantasandaalien muodostamasta, silmänkantamattomiin ulottuvasta muovikeitosta. Satelliittikuvissa se ei Mooren mukaan näy, koska lautta lilluu hiukan pinnan alla.
- - - Roskaantuminen on maailman merillä suuri ongelma. Meriin heitetään roskia ja aivan tarkoituksellisesti sinne hävitetään jätteitä. Yksi ongelma on, että usein laivoilta heitetään lastattu ylikuorma mereen, jos sattuu kova merenkäynti."
Joskus aikaa sitten Yleltä tuli sellainen dokumenttisarja kuin "Kravun kääntöpiirillä", tai jotain sinne päin. Muistan, kun siinä viimeisessä jaksossa se äijä meni Hawaiille ja käveli siellä sellaisella rannalla, joka oli vähän syrjemmässä osassa saarta. Siinä kerrottiin miten rantaa putsataan jatkuvasti kaikesta (muovi)rojusta, jota tulee mereltä valtoimenaan. Sitten se jätkä kumartui katsomaan sitä hiekkarannan hiekkaa, otti käsiinsä ja näytti kameralle. Se ei ollut hiekkaa vaan pienen pieneksi jauhautunutta muovia, josta koko rannan "hiekka" koostui. Olisi oikeasti ollut tosi hyvä juttu, jos ihmistä ei olisi koskaan syntynyt tätä maailmaa pilaamaan ja saastuttamaan. Ja koska tämä loppuu, koska me opitaan arvostamaan luontoa ja laittamaan asiat oikeaan järjestykseen? Mua hävettää kuulua tähän sukupolveen, joka vain kuluttaa ja kuluttaa, haluaa lisää ihanuuksia ja elää täysin silmät ummessa. Minä myös. Ja pahinta on, että kun asioita tiedostaa, mutta niille ei vaan voi tehdä mitään. Voihan mä päättää että en esim. työskentele missään mikä tekee pahaa luonnolle, mutta lähes kaikki sitä jollain tavalla tuhoaa. En voi myöskään ruveta marttyyriksi yksin, koska siinä kärsin vain minä. Päättäjien pitäisi tehdä jotain, mutta eihän ne mitään osaa tehdä.

Mut juttu jatkuu. Samana vuonna Ylen jutun kanssa HS kirjoitti samasta aiheesta näin. HS on varmaan käyttänyt lähteenään sitä toista tutkijaporukkaa, sillä se kertoo lautan olevan noin kaksi kertaa Yhdysvaltojen kokoinen. Jätepyörre on erittäin haitallinen meren eläimille, mutta sitä kautta ravintoketjussa myös ihmiselle.

"Ruokaa etsiville merieläimille Tyynenmeren pyörre on kuolettava keitos, sillä muovimoskaa on alueella kuusi kertaa enemmän kuin eläinplanktonia. YK:n ympäristöohjelman mukaan muovi tappaa vuosittain noin miljoona merilintua ja satatuhatta merikilpikonnaa sekä merinisäkästä, esimerkiksi hylkeitä, merileijonia ja delfiineitä."

Mitäköhän ne muovista veteen liukenevat muovimyrkyt sitten saavat aikaan sen muovisopan ohella? Vau.fi  sivustolla oli lyhyt juttu siitä, kuinka odottajan saama muovimyrkky aiheutti lapselle neurologisia oireita. Tämä siis jonkun tutkimuksen päätelmä, ei mitään keskustelupalsta-meininkiä. Kun tämä kaikki kertautuu ravintoketjuissa niin ihminen on pulassa. Juttua oli jokunen aika sitten myös Hesarissa siitä, kuinka kotitalouksien jätevesien mukana kulkeutuvia lääkeaineita (esim. ibuprofeeni, mielialalääkkeet, e-pillereissä käytetyt hormooni) on todella vaikea saada vesistä pois ja jos vettä hyödynnetään talousvetenä uudestaan, niin siellä on edelleen aikamoinen kemikaalicoctail. No, yhtä kaikki, kemikaalimössöä on paljon meressä muodossa jos toisessa. Pelottavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti