keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Tinkimaito


Tiesittekö, että tinkimaitoa eli ns. raakamaitoa on edelleen mahdollista ostaa tietyiltä maitotiloilta? Minä en tiennyt vielä vuosi sitten. Sitten aloin ottamaan selvää, olisiko meidän kodin lähellä jokin maitotila, josta maitoa voisi hakea. Olisihan se ihana juoda käsittelemätöntä maitoa, jossa on vielä kaikki maitoon kuuluvat ainesosat luonnollisessa muodossaan. Löysin Bisan tilan, joka sijaitse Vantaalla Itä-Hakkilassa. Sieltä on nyt meidän perheeseen haettu maitoa vuoroviikoin naapurin kanssa jo melkein vuoden.

Voisin ylistää tilamaitoa enemmänkin. Se on täydellistä sellaisenaan; siinä on mukavasti rasvaa ja se maistuu pehmeältä ja yksinkertaisen hyvältä. Siitä saa tehtyä itse maistuvaa viiliä ja tähän maitoon tehtynä riisipuurokaan ei pala pohjaan. Ja pullat, niistä tulee ihania!

On myös mielenkiintoista, että minä, jonka maha ei muuten kestä kuin laktoositonta maitoa, pystyn juomaan tinkimaitoa ilman minkäänlaisia vatsan väänteitä. Joku on minulle joskus kertonut, että syy olisi siinä, että maidon rasvapisaroita eikä toimivia entsyymejä ole rikottu eikä maitohappobakteereita tuhottu. Näin maidon omat ainesosat auttavat yhtälailla vasikkaa kuin ihmistäkin pilkkomaan maidon paremmin. Lisäksi uskon, että tällainen käsittelemätön maito sisältää hyviä maatilan bakteereita, joihin kaupunkilaiselimistömme ei muuten pääsisi tutustumaan. Hyvää buustausta siis myös immuniteetille.

Olen muuten huomannut, että monet ostavat kaupassa viiliä monta purkkia ja samalla kantavat turhaa muovijätettä roskiin, kun viili on niin paljon edullisempaa ja parempaa itse tehtynä. Ajattelinpas jakaa ohjeen teidän kanssa, niin voitte halutessanne kokeilla.

VIILI:

Lorauta maitoa kulhoon sen verran kun haluat viiliä
Ota viilistä maidon sekaan "juuri" (n. reilu ruokalusikallinen)

Sekoita maitoa ja juurta hiukan haarukalla yhteen. Laita kansi päälle niin että valmistuvaan viiliin ei osu valoa. Jätä pöydälle huoneenlämpöön n. 12 tunniksi. Sitten maito on muuttunut viiliksi. Siirrä jääkaappiin ja nauti viileänä. Ihanaa ja helppoa :). Niin, ja älkää kammoksuko lämpimään jättämistä, viilin hapatteet pitävät huolen, että maito ei mene pilalle huonenlämmössä tuossa 12 tunnissa.

Ja vielä mun mielestä aivan hullun hyvä linkkivinkki kaikille allergioista ja länsimaiden liiallisen puhtauden seurauksena syntyneistä elintapasairauksista kiinnostuneille. Kannattaa aloittaa katsominen n. 60 minuutin kohdalta, kun puhumaan pääsee Tari Haahtela. Luento sisältää tietoa myös mm. rokotteista ja antibiooteista sekä niiden mahdollisista haitoista. Itse en siis ole mikään fanaattinen rokotteiden vastustaja, mutta myönnän suhtautuvani niihin varauksella. Uskon, että ihminen toimii parhaiten, kun sitä ei ole pumpattu täyteen erilaisia ihmisen vajaavaisilla tiedoilla kehittelemiään aineita. Joissain tilanteissa niiden käyttö voi kuitenkin olla perusteltua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti